Εκτύπωση

7ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το 7o  Ιατρικό – Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών
Την πολύτιμη εμπειρία και γνώση διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ειδικών σε θέματα άνοιας, μοιράστηκαν πάνω από 850  γιατροί, ψυχολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας στο 7ο Ιατρικό – Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών  που διεξήχθη 16-20 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace στην Θεσσαλονίκη. 
Το συνέδριο οργανώθηκε από  Πανελλήνιο  Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων σε Συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών. 
Σε προσυνεδριακή συνάντηση (15/2) διεθνούς ομάδας με αντιπροσώπους από κάθε ήπειρο συζητήθηκαν εκτενώς οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, έγινε εκτενής αναφορά στη μεθοδολογία τους, στις αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν στο περιβάλλον των ασθενών με άνοια,  και τέλος στη συνεισφορά των νέων τεχνολογιών  στην ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.
Κατά την συνέντευξη τύπου, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, καθηγήτρια Μάγδα Τσολάκη, παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση αλλά και τις προτάσεις για το μέλλον και οι ξένοι επιστήμονες επεσήμαναν πως Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της Νόσου Alzheimer. 
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από το σοβαρό πρόβλημα της άνοιας. Πιο αναλυτικά,  παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα για τη βασική έρευνα, τις ιατρικές καινοτομίες και φάρμακα (Q10, Κρόκος Κοζάνης, νέα μορφή διασπειρόμενου δισκίου Δονεπεζίλης, Ανιρασετάμη, Αυτοκόλλητο Ριβαστιγμίνης) από Έλληνες και ξένους ερευνητές από όλο τον κόσμο. 
Στα πλαίσια του συνεδρίου διοργανώθηκε (21/2) στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ας θυμηθούμε αυτούς που δεν θυμούνται πια. Η μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer, το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Γαλλία, παρουσιάστηκαν  νέα δεδομένα για την Νόσο Alzheimer, τις άλλες άνοιες, τα προβλήματα του λόγου στον Παρκινσονισμό και τέλος οι προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα από το 1995, ερευνητικές και κοινωνικές, με στόχο την καλύτερη ποιότητα  ζωής των ασθενών με άνοια και των οικογενειών τους.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, καθηγήτρια Μάγδα Τσολάκη το συνέδριο σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς «για μια ακόμη φορά καταφέραμε να βρεθεί η φοβερή αυτή νόσος στο προσκήνιο των προσπαθειών που γίνονται στην χώρα μας, με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων».