ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER 2015

H 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer. Η Παγκόσμια Ημέρα προσφέρει μια ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τις επιπτώσεις της άνοιας, μιας ασθένειας που επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους καθώς περνούν τα χρόνια.

Το θέμα της φετινής καμπάνιας για τον Σεπτέμβριο, τον Παγκόσμιο Μήνα της Νόσου Alzheimer είναι «Μη με ξεχνάς». Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μάθουν να εντοπίζουν τα σημάδια της άνοιας, αλλά και να μη ξεχνούν τους αγαπημένους τους που ζουν με άνοια ή απεβίωσαν λόγω της νόσου.

Κάθε 4 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο αναπτύσσει άνοια. Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο θα έχει υπερτριπλασιαστεί, καθιστώντας την ασθένεια μία από τις  πιο σημαντικές υγειονομικές κρίσεις του 21ου αιώνα. Στην Ελλάδα είχαμε 197.000 ασθενείς με άνοια το 2015 και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στις 354.000.

Ενημερωθείτε, αναγνωρίστε τα σημάδια και εξεταστείτε δωρεάν στα Κέντρα Ημέρας της Alzheimer Hellas.

Τι είναι η άνοια;

Άνοια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε κατάσταση που με την πάροδο του χρόνου προκαλεί φθορά σε μια σειρά λειτουργιών του εγκεφάλου όπως τη μνήμη, τη σκέψη, την ικανότητα αναγνώρισης, τον λόγο, τον προγραμματισμό και την προσωπικότητα. Η νόσος Alzheimer ευθύνεται για το 50-60% των περιπτώσεων άνοιας. Άλλοι τύποι άνοιας είναι η αγγειακή άνοια, η άνοια με σωμάτια Lewy και η μετωποκροταφική άνοια.

Τα περισσότερα είδη άνοιας έχουν παρόμοια συμπτώματα συμπεριλαμβανομένων των εξής:

• Απώλεια της μνήμης
  • Προβλήματα με τη σκέψη και τον προγραμματισμό
  • Δυσκολίες στον λόγο
  • Αποτυχία αναγνώρισης ανθρώπων ή αντικειμένων
  • Αλλαγή στην προσωπικότητα

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) συστήθηκε στις 29/10/1995 ως Ν.Π.Ι.Δ. μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοποί της είναι η δημιουργία δομών, υπηρεσιών και συνθηκών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών με άνοια, αλλά και των περιθαλπόντων τους, η υποστήριξη της έρευνας, η προώθηση μέτρων πρόληψης και η βελτίωση της διάγνωσης της ασθένειας.

Οι Θεσσαλονικείς ενημερώνονται για τη νόσο Alzheimer

14 Σεπτεμβρίου μέχρι και 18 Σεπτεμβρίου 2015. Στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στην Πλατεία Αριστοτέλους (στη συμβολή με την οδό Τσιμισκή) έχει τοποθετηθεί περίπτερο της Alzheimer Ελλάς, στο οποίο εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση στους συμπολίτες μας σχετικά με τη νόσο. Παράλληλα, στο περίπτερο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απαντήσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα 10 προειδοποιητικά σημάδια της νόσου. Πρόκειται για ένα μικρό, διερευνητικό για τη λειτουργία της μνήμης, ερωτηματολόγιο που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο Alzheimer, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις  πιο σημαντικές υγειονομικές κρίσεις του 21ου αιώνα.

Εκδήλωση εορτασμού για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και την παγκόσμια ημέρα της νόσου Alzheimer.

Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε την πρώτη μας θεατρική παράσταση ως θεατρική ομάδα της Alzheimer Hellas. Μετά από μερικούς μήνες θεατρικής προετοιμασίας τα μέλη της θεατρικής θεραπευτικής μας ομάδας, η οποία έχει ως στόχο την άσκηση των νοητικών ικανοτήτων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε 4 μικρά κωμικά μονόπρακτα. Τα δουλέψαμε με ιδιαίτερη αγάπη και ελπίζουμε να τα απολαύσετε όπως άλλωστε απολαύσαμε κι εμείς τις πρόβες όλους αυτούς τους μήνες.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015, στις 19:00 στο Πολιτιστικό κέντρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1). Καλή Διασκέδαση!

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της παράστασης.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙOY ΜΗΝΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER 2015

Μήνα εκδηλώσεων για τη Νόσο Alzheimer, διοργανώνει η Alzheimer Ελλάς, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer (21 Σεπτεμβρίου 2015). Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει μήνα ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Νόσο Alzheimer, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Εβδομάδα εκδηλώσεων (1/9/2015 – 6/9/2015) με συμμετοχή στη θεσμοθετημένη σειρά εκδηλώσεων του Δήμου Νεαπόλεως με τίτλο  «Βαλκανική πλατεία». Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα από τη 1 Σεπτεμβρίου έως και τις 6 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 18:00 -21:00. Η Εταιρεία θα έχει το δικό της εκθεσιακό stand, με πλούσιο πληροφοριακό υλικό για την ενημέρωση του κοινού.

14 Σεπτεμβρίου μέχρι και 18 Σεπτεμβρίου 2015. Στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στην Πλατεία Αριστοτέλους (στη συμβολή με την οδό Τσιμισκή) θα τοποθετηθεί περίπτερο της Alzheimer Ελλάς, στο οποίο εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας θα παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση στους συμπολίτες μας σχετικά με τη νόσο. Παράλληλα, θα διενεργείται ένα μικρό, διερευνητικό για τη λειτουργία της μνήμης, ερωτηματολόγιο.

17 Σεπτεμβρίου 2015. Η θεατρική ομάδα της Alzheimer Ελλάς σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε 4 κωμικά μονόπρακτα στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Εθν. Αμύνης 1) την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015 στις 19:00 μ.μ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Alzheimer Ελλάς και στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer.

Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) θα συμμετάσχει στον Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ.που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του 4ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης 2015. Ο Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ. θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 στις 21:15(αφετηρία από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και τερματισμός στον Λευκό  Πύργο).

H Alzheimer Hellas σας προσκαλεί να ενταχθείτε στην ομάδα δρομέων του σωματείου μας (Alzheimer Hellas running team) και να «τρέξετε» για τους ασθενείς με άνοια και συναφείς διαταραχές και τις οικογένειες που τους φροντίζουν. Η συμμετοχή σας θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση και προώθηση των σκοπών του σωματείου μας και στις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουμε για τη στήριξη και βοήθεια των ασθενών και των οικογενειών που παλεύουν καθημερινά με τη Νόσο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση καθώς και τους τρόπους εγγραφής στην επίσημη ιστοσελίδα της: www.thesshalfmarathon.org.

Κατά την εγγραφή σας, με όποιον τρόπο δήλωσης συμμετοχής και αν επιλέξετε,

μην ξεχάσετε να δηλώσετε ότι επιθυμείτε να “τρέξετε” υπέρ της Alzheimer Hellas!

(προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής: Τετάρτη 16/9/15).

Εναλλακτικά, μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στην ομάδα δρομέων μας προσερχόμενοι στα 2 Κέντρα Ημέρας του σωματείου μας στη Θεσσαλονίκη (Πέτρου Συνδίκα 13, τηλ.2310 810411 και Κων/νου Καραμανλή 16, τηλ.2310 3514514)  από τις 17/8/15 ως και τις 14/9/15 (ωράριο λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή 07:30-15:30).

Σας περιμένουμε όλους !

Πατήστε εδώ για να δείτε την προκήρυξη.

Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα αίτησης.

*Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Εταιρείας Alzheimer (ADI) για το 2014, η σωματική δραστηριότητα αποτελεί έναν από τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της Νόσου.