ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙOY ΜΗΝΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER 2016

alz logoΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙOY ΜΗΝΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER 2016             adi logo small

F44CE1DF1BD3BDA1E82A6EF7035B15119D5D520413868E5BF4pimgpsh fullsize distrH 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer. Η Παγκόσμια Ημέρα προσφέρει μια ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τις επιπτώσεις της άνοιας, μιας ασθένειας που επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους καθώς περνούν τα χρόνια. Το θέμα της φετινής καμπάνιας για τον Σεπτέμβριο, τον Παγκόσμιο Μήνα της Νόσου Alzheimer, είναι «Μη με ξεχνάς». Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να μάθουν να εντοπίζουν τα συμπτώματα της άνοιας, αλλά και να μη ξεχνούν τους αγαπημένους τους που ζουν με άνοια ή απεβίωσαν λόγω της νόσου. Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει μήνα ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Νόσο Alzheimer, η Alzheimer Ελλάς προγραμμάτισε τις ακόλουθες εκδηλώσεις:Παρουσία στα Μ.Μ.Ε. της πόλης μας. Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016 στις 15:15 στην εκπομπή της TV100 “City Break” με τον κ. Κρινή και την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016 στις 16:00 στην εκπομπή του FM 100 «Το συζητάμε» με την κα Λεριά επιστημονικό προσωπικό της Alzheimer Ελλάς (οι ψυχολόγοι κα Καραγκιόζη και κα Νικολαΐδου) θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη Νόσο, την αντιμετώπισή της και τη σημασία της πρόληψης, που αποτελεί και το μήνυμα της Παγκόσμιου Μήνα.Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016. Στις εισόδους των Κέντρων Ημέρας της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer (Πέτρου Συνδίκα 13 και Κωνσταντίνου Καραμανλή 164) ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας, από τις 08:30-14:30 θα λειτουργήσουν ενημερωτικά stand, στα οποία εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας θα παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση στους συμπολίτες μας σχετικά με τη νόσο.Παράλληλα,οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προγραμματίσουν άμεσα το ραντεβού τους για δωρεάν εξέταση μνήμης.Εκδήλωση εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας.H Alzheimer Hellas και ο Σύλλογος Φίλων Alzheimer Hellas σας καλούν να γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016,στις 18:00 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέξανδρος» της Περιφ. Κεντρ. Μακεδονίας (Εθν.Αμύνης 1).
Τo πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλία για τη Νόσο από την καθηγήτρια κα Μάγδα Τσολάκη, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, προβολή ταινίας μικρού μήκους που δημιουργήθηκε από φοιτητές της Σχολής Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. και στις 20.00 θα παρουσιαστεί το θεατρικό αναλόγιο «Ὡς σκιᾶς ὄναρ - Σαν ονείρου σκιά». Με κεντρικό θέμα την ξενιτιά, επτά ιστορικά πρόσωπα, άμεσα σχετιζόμενα με τον Αλέξανδρο, έρχονται απ’ το παρελθόν και μας διηγούνται τη ζωή τους, αλλά και τη σχέση τους με τον Μακεδόνα βασιλιά. Το κείμενο και τη μουσική επιμέλεια έκανε ο Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς (Αρχαιολόγος του ΥΠ.ΠΟ.Α.), τη σκηνοθεσία η Αφροδίτη Ιωαννίδου (Ηθοποιός Κ.Θ.Β.Ε.) και την ενορχήστρωση ο Σάκης Δερμιτζάκης (Καθηγητής Μουσικής).Το παραπάνω θεατρικό αναλόγιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας και τώρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer, παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, μια προσφορά των συντελεστών της παράστασης στα μέλη αλλά και στους φίλους της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

Σας περιμένουμε όλους!

Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer «Άγια Ελένη»

Πέτρου Συνδίκα 13, Τ.Κ. 546 43, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 810411, Fax: 2310 925802

Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer «Άγιος Ιωάννης»

Κων/νου Καραμανλή 164, Τ.Κ. 542 48, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 351453-5, Fax: 2310 351 456

H υγειονομική περίθαλψη στην Άνοια πρέπει να αναπροσαρμοστεί ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια κρίση άνοιας

adi logo smallΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   20.9.16                          logo omospondias

Η φετινή Παγκόσμια Έκθεση για την νόσο Alzheimer (2016) καλεί σε παγκόσμια αλλαγή στον τομέα της υγείας για τα άτομα με άνοια

Οι περισσότεροι άνθρωποι με άνοια δεν έχουν ακόμη λάβει μια διάγνωση, πόσο μάλλον τη θεραπεία και την περίθαλψη που χρειάζονται.

• Η εξισορρόπηση μεταξύ πρωτοβάθμιας και εξειδικευμένης περίθαλψης θα μπορούσε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει το κόστος της περίθαλψης στην άνοια.

• Θα πρέπει να καθοριστούν σαφή και βασισμένα σε δεδομένα «μονοπάτια περίθαλψης» για την άνοια σε όλα τα συστήματα υγείας και να παρακολουθούνται για την πρόοδό τους προς τον στόχο μιας καθολικής κάλυψης των αναγκών.

•    Η έλλειψη της έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των βασικών συστατικών της υγειονομικής περίθαλψης στην άνοια είναι εντυπωσιακή και θα πρέπει να θεωρηθεί ως επείγουσα προτεραιότητα.

Η νέα έκθεση από την Παγκόσμια Εταιρεία για τη Νόσο Alzheimer (ADI), που έχει συνταχθεί από ερευνητές του King College του Λονδίνου και του London School of Economics & Political Science (LSE), αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με άνοια δεν έχουν ακόμη λάβει διάγνωση, πόσο μάλλον δεν έχουν μια σφαιρική και συνεχιζόμενη περίθαλψη.
Η Παγκόσμια Έκθεση για τη Νόσο Alzheimer 2016: Βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα που ζουν με άνοια, καλεί σε συντονισμένη δράση για την αύξηση της κάλυψης της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα με άνοια σε όλο τον κόσμο.
Η άνοια προσβάλλει 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός αυτός θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Επί του παρόντος, μόνο οι μισοί περίπου από αυτούς σε χώρες υψηλού εισοδήματος, και ένας στους δέκα ή και λιγότεροι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν λάβει διάγνωση. Επέκταση της κάλυψης των υπηρεσιών για τον όλο και αυξανόμενο αριθμό των ατόμων με άνοια και αποτροπή της κρίσης μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας με την οποία παρέχεται η περίθαλψη.
Η έκθεση τονίζει ότι η περίθαλψη στην άνοια που παρέχεται κυρίως από εξειδικευμένους γιατρούς αποτελεί ένα βασικό εμπόδιο για την πρόοδο. Μεγαλύτερη συμμετοχή του μη εξειδικευμένου προσωπικού του τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας μπορεί να καταστήσει δυνατή την ανταπόκριση στην αυξανόμενη ζήτηση στη φροντίδα της άνοιας και θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της περίθαλψης ανά άτομο μέχρι και 40%. Οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο, με τη βοήθεια των ειδικών που θα τους παρέχουν την απαραίτητη καθοδήγηση και υποστήριξη. Η κοστολόγηση των νέων θεραπειών είναι ζωτικής σημασίας να είναι προσιτή ώστε να διασφαλιστεί η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη για τα δύο τρίτα των ατόμων με άνοια που ζουν σε χώρες με χαμηλούς πόρους.Σαφή «μονοπάτια περίθαλψης» θα καθορίσουν τους ρόλους και τις ευθύνες στο πλαίσιο του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και θα καθιερώσουν πρότυπα που πρέπει να ελέγχονται και να τηρούνται. Τα «μονοπάτια περίθαλψης», αποτελούν μια δομημένη και οργανωμένη προσέγγιση για τον συντονισμό, την εύρεση πηγών και την παροχή συνεχούς περίθαλψης, και είναι πλέον ένα κοινό συστατικό στην χρόνια περίθαλψη για άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, και ο καρκίνος. Η διαχείριση περιστατικών υποστηρίζει τον συντονισμό και την ολοκληρωμένη παροχή της περίθαλψης και μπορεί να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες είναι τόσο προσωποκεντρικές όσο και αποτελεσματικές.Αυτή η αυξημένη κάλυψη στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας είναι οικονομικά προσιτή, καθώς ανέρχεται σε περίπου το 0,5% του συνόλου των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης μέχρι το 2030. Ωστόσο, απαιτείται πολιτική βούληση για τη δημιουργία των απαραίτητων αλλαγών.Η έκθεση απευθύνει έκκληση για μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που παρέχεται η υγειονομική περίθαλψη στα άτομα που ζουν με άνοια, με μια αναπροσαρμογή αρμοδιοτήτων προς τη μη ειδική πρωτοβάθμια περίθαλψη και με προγραμματισμένες και συντονισμένες εισροές από όλους τους τομείς υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Τονίζει, επίσης, ότι η περίθαλψη πρέπει να είναι ολιστική, συνεχής και ολοκληρωμένη, με έμφαση στην ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με άνοια και των περιθαλπόντων τους, ενώ είναι απαραίτητη η παρακολούθηση των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων.Ακόμη, απαιτείται περισσότερη έρευνα αναφορικά με τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των περιστατικών, τη δυνατότητα αποφυγής ή ελαχιστοποίησης των περιττών εισαγωγών στο νοσοκομείο και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εισαγωγής στο νοσοκομείο, τα οφέλη και τους κινδύνους της περίθαλψης προηγμένου σχεδιασμού και σχετικά με την προσέγγιση της ανακουφιστικής φροντίδας. Έρευνα απαιτείται και για να διαπιστωθεί ποιά στοιχεία της περίθαλψης μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια σε μη εξειδικευμένες υπηρεσίες.Ο
Glenn Rees, πρόεδρος της ADI, δήλωσε, «Ο διπλός στόχος της βελτίωσης των ποσοστών της διάγνωσης και της δημιουργίας ενός πιο αποτελεσματικού παγκόσμιου συστήματος υγείας ήταν εξαιρετικά σημαντικός για την έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της σαφούς σύστασης για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων στην περίθαλψη στην άνοια, έτσι ώστε τα άτομα με άνοια και οι περιθάλποντές τους να μπορούν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με την ποιότητα της διαθέσιμης περίθαλψης».Ο καθηγητής Martin Prince, επικεφαλής συγγραφέας, από το Kings College του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση-ορόσημο τονίζει την ανάγκη να επανασχεδιαστούν και να επαναπροσδιοριστούν οι υπηρεσίες περίθαλψης στην άνοια για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Έχουμε μόλις 10-15 χρόνια για να το καταφέρουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια ρεαλιστική και ισχυρή πλατφόρμα για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης για όλους, πριν γίνουν διαθέσιμες οποιεσδήποτε νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες».Η έκθεση κυκλοφόρησε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Alzheimer, 21 Σεπτεμβρίου, το κομβικό σημείο της εκστρατείας για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer που διενεργείται από τις ενώσεις Alzheimer σε όλο τον κόσμο και στοχεύει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την άνοια. Η έκθεση περιλαμβάνει μια ανάλυση των υπαρχόντων μοντέλων περίθαλψης στον Καναδά, την Κίνα, την Ινδονησία, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία. Ένα «Zero Draft» Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την άνοια αναπτύσσεται επί του παρόντος από τoν Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως αποτέλεσμα της καμπάνιας της ADI και άλλων φορέων για να αντιμετωπιστεί το όλο και αυξανόμενο θέμα της άνοιας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Παγκόσμια Έκθεση
Alzheimer 2016 αποτελεί αποτέλεσμα έρευνας του Παγκόσμιου παρατηρητηρίου για τη γήρανση και τη φροντίδα της άνοιας του King College του Λονδίνου, σε συνεργασία με την Μονάδα έρευνας προσωπικών κοινωνικών υπηρεσιών του London School of Economics (LSE).

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της έκθεσης στο: https://www.alz.co.uk/research/world-report-2016

Στοιχεία επικοινωνίας

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών
Πέτρου Συνδίκα 13, Τ.Κ. 546 43 Θεσσαλονίκη
Τηλ.:2310 810411, Fax.: 2310 925802

E-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Web:www.alzheimer-federation.gr

Alzheimer’s Disease International
 James Smith
Communications and Administration Coordinator
Alzheimer’s Disease International
T: +44 (0) 20 79810880
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Kings College London
Jack Stonebridge
Press Officer
Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN)
King's College London
T: +44 (0)207 848 5377
E:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

London School of Economics and Political Sciences (LSE)

Candy Gibson

Senior Media Relations Officer

London School of Economics and Political Sciences

Houghton Street

WC2A 2AE

T: +44 (0)207 955 7440

7.9.2016

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Θετική φροντίδα στην Άνοια»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (Alzheimer’sDiseaseInternational, ADI) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (AlzheimerHellas) παρουσιάζουν στην Ελλάδα το πρόγραμμα «Θετική φροντίδα στην άνοια».

Βοήθεια για τους περιθάλποντες ατόμων με άνοια

Η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimerκαι Συγγενών Διαταραχών (AlzheimerHellas) σχεδίασαν και μετέφρασαν στα ελληνικά τον ανανεωμένο οδηγό «Βοήθεια για τους περιθάλποντες ασθενών με άνοια», ένα σημαντικό εγχειρίδιο με πρακτικές συμβουλές για τους περιθάλποντες και τις οικογένειες ατόμων με άνοια και συγγενείς διαταραχές. Το κόστος της μετάφρασης, παραγωγής και διάθεσης του οδηγού στο ελληνικό κοινό, καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (www.latsis-foundation.org)και ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα (www.timafoundation.org). Σκοπός του έργου αυτού είναι η δωρεάν διάθεση του οδηγού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και σε πληθυσμούς που βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η διανομή του οδηγού θα πραγματοποιηθεί και μέσα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (www.alzheimer-federation.gr), ένα δίκτυο των Εταιρειών Alzheimer σε όλη την Ελλάδα.

Πατήστε εδώ για να τον δείτε.(pdf)