ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΤΩΝ-ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΤΩΝ-ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ» και «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»
Το Τμήμα Περιθαλπόντων παρέχει υποστηρικτικές, εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στους περιθάλποντες και στις οικογένειες των ατόμων με άνοια.
Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι η βελτίωση τόσο της παρεχόμενης φροντίδας όσο και της συναισθηματικής κατάστασης και ποιότητας ζωής όλης της οικογένειας.
Υπηρεσίες του Τμήματος Περιθαλπόντων
- Αξιολόγηση και εκτίμηση της συναισθηματικής κατάστασης του περιθάλποντα.
- Ενημέρωση της οικογένειας για τη νοητική, λειτουργική και συναισθηματική ικανότητα του ατόμου με άνοια και την πορεία της νόσου.
- Συμβουλευτική των περιθαλπόντων για την καλύτερη πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση της νόσου.
- Ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης
Η ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης βοηθά τους περιθάλποντες να εκφράσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους, να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να παρέχουν υψηλή ποιότητα ζωής στα άτομα με άνοια και στους εαυτούς τους.
- Ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης με τη θεραπεία Gestalt
Η ομάδα που δουλεύει με τη θεραπεία Gestalt, εστιάζει στο πως έρχονται τα πράγματα στο παρόν, δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση ανοιχτών θεμάτων που έχει ο περιθάλπων, την ολότητά του ως ύπαρξη και την δυνατότητά του για αυτορρύθμιση. Στόχος αυτής της θεραπευτικής παρέμβασης είναι να βοηθήσει τον περιθάλποντα να αποκτήσει επίγνωση των διαδικασιών που βιώνει καθώς προσφέρει φροντίδα στο ηλικιωμένο άτομο με άνοια και να μην παραμελεί τις δικές του ανάγκες.
- Ομάδα ψυχοεκπαίδευσης
Στόχος της είναι να παρέχει εκπαίδευση και συμβουλευτική στους περιθάλποντες ατόμων με άνοια. Μέσα από την παροχή πληροφοριών για την νόσο, εκμάθηση πρακτικών τρόπων αντιμετώπισης των συμπτωμάτων καθώς και τη διαχείριση των συναισθημάτων, οι περιθάλποντες ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στον ρόλο τους.
- Ομάδα ψυχοεκπαίδευσης μέσω διαδικτύου (online)
Η εξ’ αποστάσεως ομάδα ψυχοεκπαίδευσης στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες της μερίδας των περιθαλπόντων, οι οποίοι λόγω γεωγραφικών, χρονικών ή άλλων περιορισμών δυσκολεύονται να συμμετέχουν σε μια εκ του σύνεγγυς ομάδα στήριξης. Στόχος της είναι η παροχή πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών προκειμένου η φροντίδα να είναι αποτελεσματικότερη.
- Οικογενειακή στήριξη
Απευθύνεται σε όλα τα μέλη της οικογένειας που φροντίζουν ένα άτομο με άνοια και στοχεύει στην βελτίωση της επικοινωνίας και των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη, με απώτερο στόχο την καλύτερη προσαρμογή της οικογένειας στη νέα κατάσταση. Χρησιμοποιούνται τεχνικές, κυρίως, από τη συστημική προσέγγιση.
- Δυαδική Παρέμβαση
Συμμετέχοντες είναι αφενός το άτομο που λαμβάνει φροντίδα και αφετέρου το άτομο που την παρέχει. Στόχοι της παρέμβασης είναι η βελτίωση της επικοινωνίας, η ενίσχυση της συντροφικότητας και η εκμάθηση νέων τρόπων αλληλεπίδρασης.
- Πρόγραμμα αναστοχασμού με βάση κινηματογραφικές ταινίες
Με αφορμή αποσπάσματα ταινιών ή ταινίες μικρού μήκους, οι περιθάλποντες καλούνται να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν συναισθήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της φροντίδας και με την εκφραστική γραφή να αναστοχαστούν πάνω σε αυτά.
- Ομάδα διαχείρισης πένθους
Απευθύνεται σε περιθάλποντες που βιώνουν πένθος λόγω της απώλειας του συγγενή τους. Στόχος της ομάδας είναι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, η διαχείριση των συναισθημάτων του πένθους και η προσαρμογή στο νέο κύκλο ζωής.
- Ομάδα διαχείρισης άγχους μέσω τεχνικών χαλάρωσης
Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του άγχους και η διαχείριση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων που αυτό προκαλεί. Χρησιμοποιούνται θεραπευτικές τεχνικές όπως η προοδευτική νευρομυική χαλάρωση και η αυτογενής χαλάρωση που στοχεύουν στη βαθιά χαλάρωση του σώματος αλλά και του νου.
- Βιωματικό εργαστήριο «Το θέατρο του καταπιεσμένου»
Η εφαρμογή του «Θεάτρου του καταπιεσμένου» στις ομάδες στήριξης περιθαλπόντων έχει ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης. Μέσα από την βιωματική διαδικασία που διαδραματίζεται μπροστά σε κοινό οι περιθάλποντες μαθαίνουν να μπαίνουν «στην οπτική του άλλου», αποδέχονται και διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα συναισθήματα τους (θυμό, ενοχές, θλίψη).
- Βιωματικό εργαστήριο «Ποιός είμαι εγώ παππού;»
Μέσα από βιωματικές τεχνικές και παιχνίδια τα παιδιά γνωρίζουν την άνοια, εκφράζουν τα συναισθήματά τους για την γιαγιά ή τον παππού που ξεχνάει και μαθαίνουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης μαζί τους.
- Δράση στην κοινότηταμέσα από ημερίδες, βιωματικά εργαστήρια και ομιλίες σε περιθάλποντες, σε επαγγελματίες υγείας, στο ευρύ κοινό και στα σχολεία.
Μονάδες Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer της Alzheimer Ελλάς
s «Αγία Ελένη», Πέτρου Συνδίκα 13, Τ.Κ. 546 43, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 810411, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
s «Άγιος Ιωάννης», Κων/νου Καραμανλή 164, Τ.Κ. 542 48, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 351453-5, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.