Βοήθεια στο σπίτι
Βοήθεια στο σπίτι
Η ομάδα κατ’ οίκον φροντίδας της Alzheimer Hellas αποτελείται από Νευρολόγο Οδοντίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και Φυσικοθεραπεύτρια. Στόχος της ομάδας είναι να πραγματοποιεί επισκέψεις σε σπίτια ανθρώπων που ζουν με άνοια τελικού σταδίου ή λιγότερο προχωρημένου σταδίου που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μεταβούν στη μονάδα.
Κάθε μέλος της διεπιστημονικής ομάδας εκτιμά την κατάσταση του ανθρώπου που ζει με άνοια από τη δική του πλευρά και προσφέρει το μέγιστο δυνατό.
Η οδοντίατρος της μονάδας αρχικά κάνει μια γενική εκτίμηση της οδοντικής και στοματολογικής κατάστασης των ασθενών. Στη συνέχεια προβαίνει σε πράξεις προληπτικής οδοντιατρικής και επίλυσης οδοντοθεραπευτικών θεμάτων. Τέλος, δίνονται συμβουλές και οδηγίες για έγκαιρη διάγνωση στοματολογικών προβλημάτων και σωστή στοματική υγιεινή. Επίσης παρέχεται συμβουλευτική σίτισης και ενυδάτωσης βαρέως πασχόντων.
Η ψυχολόγος της ομάδας προβαίνει στη νευροψυχολογική εκτίμηση του ανθρώπου με άνοια, στις περιπτώσεις που είναι εφικτό και διερευνά την ψυχολογική επιβάρυνση του περιθάλποντα με κατάλληλες κλίμακες και ερωτηματολόγια. Στη συνέχεια παρέχει στον περιθάλποντα ψυχοεκπαίδευση, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη προκειμένου να τον βοηθήσει να διαχειριστεί και να ξεπεράσει τις δυσκολίες του στο ρόλο της φροντίδας.
Η κοινωνική λειτουργός της ομάδας προβαίνει στη λήψη του κοινωνικού ιστορικού και την εκτίμηση των κοινωνικών αναγκών της οικογένειας γενικότερα. Παρέχει στήριξη και συμβουλευτική σχετικά με την κοινωνική ενεργοποίηση της οικογένειας εκ νέου και παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τους φορείς από τους οποίους μπορούν να αντλήσουν βοήθεια. Επίσης, γίνεται ενημέρωση σχετικά με τις παροχές που μπορούν να έχουν από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και εξυπηρέτηση στην διεκπεραίωση ζητημάτων σε σχέση μ’ αυτά.
Ο νευρολόγος της ομάδας εκτιμά τη νευρολογική κατάσταση του ανθρώπου που ζει με άνοια και ρυθμίζει τη φαρμακευτική αγωγή του.
Η φυσικοθεραπεύτρια της ομάδας προβαίνει στη λήψη ατομικού φυσικοθεραπευτικού ιστορικού και αφού γίνει εκτίμηση των αναγκών του ανθρώπου με άνοια εφαρμόζει ατομικό φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει παθητική, ενεργητική ή υποβοηθούμενη κινητοποίηση, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, αναπνευστική φυσικοθεραπεία, ασκήσεις ισορροπίας, επανεκπαίδευση της έγερσης, της ορθοστάτισης και της βάδισης.
Τέλος, κύριο μέλημα όλης της ομάδας είναι η διαρκής εκπαίδευση του περιθάλποντα τόσο με διευκρίνιση αποριών σχετικά με την άνοια, όσο και με εκμάθηση απλών δεξιοτήτων που μπορεί όμως να βελτιώνουν αποτελεσματικά την καθημερινή φροντίδα του ανθρώπου που ζει με άνοια και την ποιότητα ζωής του περιθάλποντα.
Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer «Αγία Ελένη»
Πέτρου Συνδίκα 13, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310.810411